X-RAY Crawler
Kaynak dikişlerinin testinde otomatik x-ray sistemleri olarak boru üzerinde hareket eden X-ray Crawler veya Gamma-ray Crawler kullanır.
Crawlerlar borunun tam ortasında radyasyon kaynağının konumlandırılmasını sağlar ve panoramik olarak kaynağı radyasyona maruz bırakır. Bu şekilde,bir pozlamada X-Ray filmi üzerinde kaynağın görüntüsü oluşur.
X-ray tüpleri ile üretilen panoramik radyografi, kaynak kusur katalog yardımı ile kolayca yorumlanabilir.
- -40 ° C’ye kadar sıcaklıklarda 135 mm den 1800 mm’ya kadar boru çapı olan petrol ve doğalgaz boru hatlarının inşası sırasında crawler kaynak dikişlerinin kaliteli radyografilerini sağlamaktadır.
- Crawların tekerlekli arabası X-Ray cihazını ve tüpünü sürmek için bağımsız pil gücüne sahiptir.
- Sabit potansiyelli x-ray tüpü yüksek yoğunluklu görüntüler sağlayarak küçük odak noktaları verir ve bu nedenle yüksek hata tespit yeteneği sunar.
- Radyasyon parametreleri piller boşalmışken bile korunan enerjiden bağımsız özel bir hafızada saklanır.
- Pil durumu crawlerin kapsadığı mesafe ile tanımlanan önceden belirlenmiş bir seviyeye ulaştığında bir geri kazanım sistemi otomatik olarak devreye girer ve borudan çıkması için crawlera komut verir.
- Crawlerlar montajı kolaylaştırmak için yüksek derece entegre modüller kullanılarak tasarlanmıştır, buda hizmete daha uygunluk ve kullanıma daha esneklik sağlar.
- İzotoplar veya manyetik belirteçler crawlerın tam konumlandırılması için muayene edilecek kaynağın dış yüzeyleri üzerine yerleştirilir.
Çift cidarlı kaynak dikişlerinin muayenesinde radyografik muayenesi için alternatif bir yöntemdir.
Bu durumda boru cidarının panoramik çekimi mümkün değildir ve muayene bölümlerde yapılmalıdır.
X-ışını filmi denetlenecek boru bölümünün dış yüzeyi üzerine yerleştirilir ve X-ışını kaynağı boru cidarı karşı tarafına yerleştirilir. Bu şekilde, kaynak dikişlerine çift cidardan radyografi uygulanır.
X-ışını kaynağına en yakın olan cidar odak dışındadır ama o zaman bile görüntüdeki gölgesi radyografinin yorumlanmasını daha zor hale getirebilir.
Bu yöntemin verimliliği otomatik muayene sistemine göre daha düşüktür. Ayrıca bu yöntem, hem çalışmaları yürüten hem de sonuçları yorumlayan personelin yüksek yeterlilik düzeyinde olmasını gerektirir.
Yarı otomatik ve yıllık ölçümlerden alınan sonuçların (Ultrasonik, girdap akımları, penetrant, manyetik parçacık) okunması ve yorumlanması biraz daha zordur ve bu nedenle daha deneyimli bir operatör gereklidir.